Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

"Η παρέμβαση" του Βίκτωρ Ουγκώ




Η ομάδα «Ανήσυχοι Θεατρίνοι» παρουσιάζει σε θεατρικό αναλόγιο το έργο "Η παρέμβαση", μία μονόπρακτη κωμωδία του Βικτώρ Ουγκώ. Θέμα της οι συγκρούσεις και οι ιδέες της μετεπαναστατικής εποχής στη Γαλλία. 

Όταν ο Ουγκώ έγραφε την Παρέμβαση, η Γαλλία βρισκόταν σε περίοδο μεγάλων κοινωνικοπολιτικών αναταραχών και ο λαός σε κατάσταση εξαθλίωσης. Το γαλλικό φράγκο είχε καταρρεύσει και χιλιάδες κόσμος είχε χάσει περιουσίες. Ο Ουγκώ ήταν αγανακτισμένος και πάλευε με όλες τους τις δυνάμεις για τον απλό λαό. Ο ίδιος είχε χάσει σχεδόν όλα του χρήματα στις τράπεζες των Βρυξελλών. Στην ατζέντα του σημείωνε διάφορες φράσεις τις οποίες ανέφερε στο γιο του, Φρανσουά-Βικτώρ Ουγκώ: «Ας το ομολογήσουμε, ο λαός είναι πραγματικά ανόητος που αφήνεται να τον ρημάζουν, να του πίνουν το αίμα τέσσερα πέντε ανδρείκελα, που μ’ ένα φύσημά του θα τους ξεφορτωνόταν». «Η Ευρώπη είναι ένα ναυάγιο κι εμείς οι ναυαγοί της». 

Στο έργο έχουμε να κάνουμε με ένα κουαρτέτο χαρακτήρων: ένα ζευγάρι λαϊκών ανθρώπων που ζει από τη σκληρή εργασία, μία γυναίκα που προέρχεται από λαϊκή τάξη άλλα έχει πλουτίσει και αλλοτριωθεί από τη δουλειά της και ένα βαρόνο, άνθρωπο διεφθαρμένο κατά παράδοση. Αυτοί οι δυο χαρακτήρες έρχονται να αναστατώσουν το ζευγάρι παρεμβαίνοντας στη ζωή του. Οι μεταξύ τους κωμικές καταστάσεις, οι συμπτώσεις και οι ανατροπές καθιστούν το έργο μεγαλοφυές παρουσιάζοντάς μας έναν Ουγκώ διαφορετικό απ’ αυτόν που γνωρίζουμε μέσα από τα υπόλοιπά αριστουργήματά του. 

Μετάφραση & σκηνοθεσία: Αθηνά Κεφαλά.

Παίζουν: Παύλος Εμμανουηλίδης, Νατάσσα Κρητικού, Μαρία Μαυροματάκη, Νίκη Μαυροειδή, Βασίλης Χατζηδημητράκης.

Προλογίζει ο Στέλιος Ελληνιάδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου